Få hjælp til at finde den rigtige type varmepumpe

14 september 2021
Lotte Hindsberg

Går du med planer om at udskifte dit gamle oliefyr med en varmepumpe, som ikke alene er mere miljøvenlig, men også er langt mere effektiv, er det vigtigt at du få den rigtige rådgivning af en autoriseret installatør, som både kan undersøge om jeres bolig er velegnet til at få mest muligt ud af en varmepumpe og hvilken en, i så i givet fald skal vælge.

Er jeres bolig ikke godt isoleret, bør i overveje at få det isoleret først eller samtidig med, at i får installeret en ny varmekilde. I kan f.eks. få råd og vejledning af raska.dk. 

Hvilken varmepumpe skal du vælge?

Grundlæggende findes der tre forskellige typer varmepumper. Den billigste og langt mindre effektive er luft til luft som bedst egner sig til sommerhuse og kolonihaver, hvor de så til gengæld let kan forlænge sæsonen med en måned eller to. 

De andre to arbejder i princippet ud fra samme princip da de udnytter forskellen i varmen. Det kan være luftens eller jordens varme de tager udgangspunkt i og som så bliver omdannet til varme. Metoden er effektiv, da den kun bruger omkring 1 kW for hver 3-5 kW den producerer. Til sammenligning får du med et oliefyr kun 1:1 kW.

Ved siden af om dit hus er ordentligt isoleret vil valg af varmepumpe også afhænge af hvor stor din have er og om du er villig til at den skal graves op for at de nødvendige rør kan lægges ned. Haven skal have en hvis størrelse for at du kan få jordvarme. Jordvarme er den mest effektive, men på grund af gravearbejdet også den dyreste. Vand til luft udnytter som jordvarmen forskellen i luften og er et godt alternativ. 

Til sidst vil din autoriseret installatør udregne, hvor stor maskinen skal være, for effektivt at kunne opvarme din bolig, selv når det er koldt udenfor. 

Flere Nyheder